Werkenbijmacaw.nl/Algemeen/Menno Hamburg over zijn werk als Lead Data & Analytics Consultant bij Macaw

Menno Hamburg over zijn werk als Lead Data Consultant bij Macaw

“Ondanks dat mijn werk bij Macaw erg divers is, heeft elk project wel zijn eigen focus. Samen met mijn collega’s sparren wij actief met de klant om zo een duidelijk doel te schetsen. Als Lead Consultant is dit erg prettig werken: ik weet waar ik de mensen op moet aansturen en hoe wij de klant kunnen helpen.”

Menno Hamburg Lead Data Consultant

Waarom bij Macaw

Tijdens mijn studieperiode had ik al eens van Macaw gehoord. De docent die de minor Business Intelligence gaf werkte namelijk bij Macaw. Na mijn studie ben ik eerst gaan werken voor een andere grote consultancy organisatie. Daarna heb ik ook mijn eigen bedrijf gehad. Dat verliep helaas niet zoals gepland, mede door veranderende wetgeving en daardoor teruglopende tractie. Maar door die ervaringen was ik wel een stuk wijzer over wat wel en niet bij mij paste en welke carrièrepad ik wilde volgen. Door gesprekken met Benjamin, die ik nog kende uit mijn studietijd, kwam ik weer in aanraking met Macaw. Wat mij aansprak was dat Macaw uitblinkt in de expertise van Microsoft, zeker op het gebied van Data & Analytics. Zodoende was mijn keuze snel gemaakt. 

Mijn werk bij Macaw

Mijn werk is in één woord divers. Wat ik precies doe hangt af van het project waar ik op dat moment mee bezig ben. Bij Macaw werk ik aan verschillende projecten tegelijkertijd. Ik werk bijvoorbeeld voor een grote klant 4 dagen per week en voor een kleinere klant 1 dag per week. Over het algemeen bestaan mijn werkzaamheden uit het inventariseren van de wensen van de klant en dat vertalen naar een technisch ontwerp. Daarna ondersteun ik ook als Lead bij het realiseren van dat ontwerp. Bijvoorbeeld door het trainen van een nieuw team en het zorgen voor goede kennisoverdracht omtrent nieuwe methoden en technieken. Maar ik treed regelmatig op als meewerkend voorman, dus ik ben ook actief in de uitvoering.  

Mijn huidige projecten

Op dit moment werk ik onder andere bij een zaadveredelingsbedrijf. Hier wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe gewassen. Dit bedrijf wil volop inzetten op innovatie op digitaal gebied. Ze hadden daar een oud systeem beschikbaar voor data; een onpremise Microsoft systeem met SQL database. Met de mogelijkheden die cloud based werken biedt, kunnen zij door het inzetten van AI en machine learning onderzoek doen naar nieuwe gewassen. Ze bekijken dan bijvoorbeeld of uit de data blijkt dat bepaalde nieuwe gewassen wel of niet beter gedijen bij specifieke klimaatomstandigheden. Dit soort onderzoek vond wel al plaats, maar dan erg gefragmenteerd. 

Daarom werden wij aangehaakt. Vanuit Macaw kunnen wij de verschillende expertises bieden om een migratie naar Azure Cloud te faciliteren en nieuwe werkwijzen implementeren. Bijvoorbeeld met Azure Databricks. Hierdoor kunnen wij zowel gestructureerde als ongestructureerde data met elkaar combineren en doormiddel van data-analyse tot nieuwe inzichten komen. Ook binnen dit project doe ik van alles. Een stukje design, zodat de technologie aansluit bij de organisatorische doelstellingenmaar ook het op niveau brengen van het interne team van de klant. Zij moeten zelfstandig worden met de, voor hen, vaak nieuwe materie. Eerst voordoen, dan samendoen en dan zelf doen. Zo help je een organisatie echt verder, in plaats van alleen je project uitvoeren. 

Ook werk ik voor een grote financiële instelling. Dit is een totaal ander project, het grootste Data & Analytics project waar ik ooit aan heb meegewerkt. Er werken in totaal zo’n 130 man mee aan dit project. Zij zijn op dit moment bezig met een grote strategische verschuiving. Ze willen meer als een IT-bedrijf denken en doen, in plaats van een klassieke financiële instelling. Bijna hun hele bedrijfsvoering is immers digitaal geworden, met de komst van het digitaal bankieren. Om naast de ingrijpend veranderende financiële wetgeving te blijven concurreren en te kunnen voldoen aan de veranderende klantvraag hebben zij behoefte aan een vernieuwd digitaal landschap, waar nieuwe mogelijkheden met data centraal staat. Ook zij maken dus de overstap naar werken in de Azure Cloud. 

Dit vind ik leuk aan Macaw

Het continu kunnen werken met de nieuwste Microsoft technieken is echt uniek aan Macaw. Door onze partnerstatus bij Microsoft en de verschillende Microsoft Most Valuable Professional’s die wij in dienst hebben zijn de lijntjes kort naar Microsoft. Vaak kunnen wij producten die in preview zijn al bij klanten inzetten. Dit maakt dat wij altijd met de laatste technologieën werken en daarmee de klant helpen om steeds sneller te innoveren.   

Door middel van nieuwe digitale technieken helpen wij bedrijven om te innoveren, kansen ontdekken en daarmee veerkrachtig de digitale toekomst tegemoet gaan. Je moet bijblijven en soms ook zelf voorliggen in je eigen ontwikkeling. Bij Macaw kan ik dit. 

Wil je mijn nieuwe collega worden?
Bekijk dan deze vacature
Meer weten?

Neem contact met ons op!

Meer weten over werken bij Macaw? We willen graag gastvrij zijn en je ons prachtige kantoor laten zien, maar daar moeten we helaas nu anders mee omgaan. Wij nodigen je daarom uit om virtueel in gesprek te gaan. Stuur een appje of bel naar Fabienne van Tol, 06 – 16821247.