Werkenbijmacaw.nl/Algemeen/Merijn Douwes over zijn ambities als Data Architect

Merijn Douwes over zijn ambities als Data Architect

“Macaw biedt mij de mogelijkheid om mijn ambities als Data Architect waar te kunnen maken. Ik krijg van Macaw de ruimte om mijn eigen pad te volgen en daarnaast zijn mijn collega’s welwillend om mij te helpen.”

Merijn Douwes Data Engineer

Mijn achtergrond

Voor Macaw werkte ik bij een grote consultancy maatschappij als Business Intelligence Consultant. Ik had besloten dat ik mijn carrière wilde gaan richten op cloud architectuur en ik zocht een werkgever die mij daarin kon opleiden en begeleiden met relevante, interessante en uitdagende projecten. Fabienne, Recruiter bij Macaw, stuurde mij een berichtje via LinkedIn en daardoor kwam ik in gesprek bij Macaw.

Mijn project

In april 2019 ben ik gestart bij Macaw als Data Engineer. Binnen deze rol ben ik de technisch eigenaar van ons onderwijsproduct het Data Platform Onderwijs (DPO). Bij de onderwijsinstellingen wordt het DPO gebruikt voor zowel verantwoording richting de onderwijsinspectie, als voor diepgaande analyses en invulling van hun eigen KPI dashboard. Omdat er telkens nieuwe onderwijsinstellingen bijkomen, ben ik regelmatig bezig met nieuwe implementaties. Elke nieuwe klant brengt andere soorten data, wensen en kwaliteitseisen met zich mee. Hierdoor is er iedere keer een nieuwe blueprint nodig. Ook hou ik bij of de recente ontwikkelingen van de technologie binnen onze omgeving passen. Het is mijn taak om te zorgen dat het platform stabiel draait terwijl er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en aanpassingen worden gedaan. Op deze manier kunnen we snel opschalen en blijft de beheerlast laag.

Op dit moment ben ik bezig met een refactoring project, waarvoor ik de architectuur opzet samen met een ervaren architect. Ik vertaal mijn eigen visie op data architectuur naar het nieuwe onderwijsproduct.

Mijn ambities

Onder de vleugels van mijn collega Architect kan ik werken aan mijn ambities om zelf een Architect te worden. Dit komt mede door het gevoel dat Macaw mij geeft: je hebt de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid te pakken die je wilt. Als jij laat zien wat je kan, geeft Macaw jou die ruimte en kun je verder mee gaan. Macaw laat je vrij om te bepalen hoe jij je wilt ontwikkelen.

Als lange termijn doel heb ik mijzelf gesteld om Solution Architect te worden. Om dit te behalen heb ik korte termijn stappen opgesteld en op basis hiervan ga ik in gesprek binnen Macaw. Ik vind het belangrijk dat ik weet waar ik naartoe ga en hoe ik daar kom. Binnen Macaw heb ik veel contact hierover met de andere Architecten. Aan hen vraag ik wie mij kan meenemen in bepaalde onderwerpen, zoals het opstellen van een blueprint. Daarnaast leer ik welke vragen ik het beste aan de klant kan stellen en hoe ik dat kan vertalen naar een ontwerp. Mijn collega’s ondersteunen mij echt in het behalen van mijn ambities.

De toekomst

Wat ik leuk vind aan werken bij Macaw is dat ik altijd bezig ben met nieuwe dingen. Ik hoef niet bang te zijn dat ik stil zit. In de toekomst voorzie ik dat de cloud based werken nog steeds blijft groeien. Met de groei van hiervan wordt het concept Data Governance steeds belangrijker. Men wil data gedreven werken en Data Governance is dan onmisbaar. Je wilt van al deze data bruikbare informatie maken, door de context, betekenis en samenhang inzichtelijk te maken. Bedrijven moeten hun data als een asset gaan waarderen.

Data Governance zie ik als een belangrijk onderdeel van Data Management. Als je omgaat met data heb je een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Veel organisaties beseffen zich dit te weinig. Wees je bewust wat je aan data hebt en hoe je ermee omgaat. Mensen beschouwen data als iets dat van de IT afdeling is. De business is eigenlijk zelf eigenaar van de data. Het heeft immers een betekenis en waarde voor hen. Het behalen van het Certified Data Management Professional (CDMP) is één van de eerste stappen die ik ga zetten en zeker niet de laatste. Voor alle functies — van C-level tot Solution Architecten tot business users — is Data Governance belangrijk en dit zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden

Wil je mijn nieuwe collega worden?
Bekijk dan deze vacature
Meer weten?

Neem contact met ons op!

Meer weten over werken bij Macaw? We willen graag gastvrij zijn en je ons prachtige kantoor laten zien, maar daar moeten we helaas nu anders mee omgaan. Wij nodigen je daarom uit om virtueel in gesprek te gaan. Stuur een appje of bel naar Jillian van der Kraats, 06 – 21191863

Jillian van der Kraats contact Macaw