Werkenbijmacaw.nl/Algemeen/Interview met de nieuwe Sitecore MVP’s van Macaw

Interview met de nieuwe Sitecore MVP’s van Macaw

Sitecore reikt ieder jaar opnieuw de titel Most Valuable Professional (MVP) uit aan Professionals over de hele wereld. Wat moet je daarvoor in huis hebben? Een uitmuntende expertise van Sitecore producten én een waardevolle bijdrage leveren aan de community. Macaw’s Serge en Ronald zijn dit jaar verkozen tot Technology MVP! En daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op.

Sitecore MVP Macaw

Waarom heb je ervoor gekozen om je te specialiseren in Sitecore?

Ronald: “Vijf jaar geleden kwam vanuit Macaw de focus op het verkopen van het Sitecore Experience Platform. Later kwam daar ook Sitecore Commerce en Sitecore Content Hub bij. Al snel ontdekte ik dat de Content Hub boordevol potentie zit. Naast de vele configuratie mogelijkheden is het ook zeer geschikt om te integreren met derde partijen. Een applicatie kan tegenwoordig niet meer op zichzelf staan. Daarbij moet een applicatie eenvoudig te ontsluiten zijn binnen het ecosysteem van onze klanten. Met de Content Hub kunnen wij onze klanten voorzien van een goede oplossing voor Digital Asset Management, Product Content Management en Content Marketing Platform. Met de Content Hub in ons portfolio is Macaw in staat om nu ook volledige content creatie en publicatie aan klanten te bieden.”

Serge: “Macaw heeft veel Sitecore projecten. Bij ieder project is front-end een heel belangrijk component. Hoewel ik van origine vooral veel back-end development heb gedaan, ben ik de afgelopen jaren ook bezig geweest met de ontwikkeling van het front-end development binnen Macaw. Als een relatieve nieuwkomer binnen de Sitecore community heb ik het gevoel dat ik op een andere manier naar het gebruik van Sitecore kijk. Ik probeer een bepaalde manier van werken te doorbreken door mijn kennis vanuit onder andere front-end development naar Sitecore te brengen.

Momenteel werk ik mee aan het Sitecore Commerce project voor een internationale aanbieder van flexibele werkplekoplossingen. Het gaat om een implementatie van een webshop voor cross- en upselling van hun services. Dit is een fantastisch groot en complex project, waar ik mijn technische skills op front-end én back-end kan inzetten. Daarnaast maken we ook gebruik van door mijzelf ontwikkelde tools voor het bouwen van de front-end.”

 

Wat betekent de MVP-status voor jou?

Serge: “Het is mooi om erkenning te krijgen voor het werk dat je doet voor de Sitecore community. Het schrijven van technische blogposts en het productierijp maken van open source tools kost heel veel vrije tijd. Waardering hiervoor is altijd fijn. Een groot voordeel van het MVP-schap is de directe lijn die we nu hebben met Sitecore- en mede MVP’ers. We krijgen inside information, kunnen anticiperen op wat er aan komt en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Deze ontwikkeling  kan een heel belangrijke rol spelen bij keuzes die je binnen een project moet maken.”

Ronald: “Persoonlijk haal ik het meeste voldoening uit het feit dat ik mijn kennis kan delen met een grote groep Sitecore techneuten. Hierdoor ben ik echt van toegevoegde waarde binnen de community,  doordat ik andere mensen help met de problemen waar ik zelf ook ben tegen aan gelopen. Het delen van kennis heb ik altijd belangrijk gevonden. Hoe vaak ik wel niet op Stackoverflow een oplossing vind voor mijn probleem… laten we zeggen dat het vaak is. Daarom is het zo gaaf om nu ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan de community. Vooral het meedenken en beantwoorden van vragen op het #content-hub Slack channel geeft veel voldoening. De leukste uitdaging van mijn werk is het meedenken aan en het vinden van een oplossing voor complexe vraagstukken.”

Serge: “Wat ik heel leuk vind, is dat er vanuit Sitecore nu anders naar je wordt gekeken. Nu ben je niet meer een anoniem persoon die Sitecore implementaties doet, maar nu ben je een influencer. Je hebt elkaar nodig. Je merkt dat Sitecore je ook actief benaderd om kennis naar jou toe te brengen en open staat voor feedback van jouw kant. Daarnaast is het ook niet verkeerd om in het najaar naar de MVP Summit in Amerika te gaan. Al is het nu nog maar de vraag of dat door kan gaan vanwege COVID19.”

 

Wat staat er voor de komende tijd nu voor jou als Sitecore MVP op het programma?

Serge: “Het MVP-schap is een beloning voor het werk dat je hebt gedaan binnen de Sitecore community. Bloggen deed ik al regelmatig. Als ik dus iets interessants te vertellen heb, zal ik het zeker niet nalaten. Ook neem ik graag deel aan netwerk- en discussie initiatieven, zoals de Sitecore lunch. Een actieve deelname aan diverse discussiegroepen is overigens wel gewenst.”

Ronald: “Dat klopt. Als MVP ben je iemand waarvan ze op rekenen dat je actief je kennis deelt en de community verder helpt. Bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden in de slack channels. Zoals al eerder genoemd, vind ik dit juist leuk om te doen. De komende tijd wil ik mij vooral verdiepen in de Content Hub. Ook wil ik mijn kennis verder delen binnen Macaw en daarbuiten. Laten we Macaw op de kaart zetten als het gaat om Digital Asset Management, Product Content Management en Content Marketing.”

 

Waar ben je het meest trots op wat je hebt gedaan tijdens de weg naar je MVP-status?

Serge: “Het meest trots ben ik op het werk rondom SXA Umbrella, een visie en open-source tool voor het werken met Sitecore SXA,  waardoor je op een veel modernere manier front-end code kan bouwen. We hebben deze aanpak bij een aantal projecten met veel succes toegepast. Een mooi voorbeeld hiervan is https://www.jaaah.nl. Het Macaw front-end team heeft hier, onder leiding van collega Erwin Smit, gebruik  gemaakt van SXA Umbrella en Web Components. Op die manier hebben we een ongekend snelle site te weten realiseren. Meer informatie over SXA Umbrella vind je hier.”

 

Waarom zou je andere mensen aanraden om ook Sitecore MVP te worden?

Ronald: “Ik denk dat het MVP-schap niet een doel op zich moet zijn. Het gaat om de waardering voor het vakmanschap wat je iedere dag uitoefent. Elke dag weer steken we veel tijd en energie in nog beter worden. Daarvoor moet je wel beschikken over de juiste hoeveelheid passie. Het werk moet tenslotte vooral leuk blijven. Naast de waardering vanuit de community is het ook gaaf om dichterbij “het vuur” te zitten. Als MVP word je eerder geïnformeerd over de keuzes die Sitecore maakt voor de toekomst. Sitecore geeft haar MVP’s ook de gelegenheid om daarop te reageren.”

Serge: “Ik ben het daar helemaal mee eens. MVP worden moet geen doel op zich zijn. Maar het is leuk als je wordt genomineerd. Het geeft je toegang tot een schat aan informatie, maar je moet het vooral leuk vinden om je kennis uit te dragen en de interactie binnen de community op prijs stellen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je wel kritisch blijft. Het product moet niet opeens heilig worden en je moet altijd op zoek blijven naar de beste oplossing.”

 

Wat zijn je volgende plannen voor je persoonlijke ontwikkeling?

Ronald: “De komende jaren ga ik mij verder verdiepen in Sitecore Content Hub. Daarnaast wil ik als Software Architect verder groeien om onze klanten beter te kunnen adviseren. Daarbij wil ik graag blijven programmeren om zo ook nauw betrokken te blijven bij de verschillende projecten. Ik wil de projecten blijven beleven. Dus niet alleen meedenken, maar vooral ook de oplossingen zelf programmeren.”

Serge: “Ook ik sta graag met mijn voeten in de modder, oftewel lekker technisch aan de slag! Ik kom bij klanten om daar iets moois neer te zetten. Een vergadercultuur is iets waar ik geen energie van krijg, daar blijf ik het liefst zo ver mogelijk van weg. Waar ik de komende tijd mee me mee bezig wil gaan houden, is kijken naar hoe je een website op een andere manier kan bouwen, wat resulteert in een veel snellere website (static-site generation). Je ziet dat ook Sitecore steeds meer die kant op beweegt met hun headless Sitecore initiatieven zoals Sitecore Edge.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende blogs die Serge en Ronald delen? Volg hen dan op hun verschillende Socials:

Serge: LinkedIn / Twitter / Website

Ronald: LinkedIn / Twitter / Website

 

Ook werken als Sitecore specialist?
Bekijk dan onze vacatures
Meer weten?

Kom kennismaken!

Meer weten over werken bij Macaw? We willen graag gastvrij zijn en je ons prachtige kantoor laten zien, maar daar moeten we helaas nu anders mee omgaan. Wij nodigen je daarom uit om virtueel in gesprek te gaan. Stuur een appje of bel naar Jillian van der Kraats, 06 – 21191863

Jillian van der Kraats contact Macaw